Polietilen Boru Tarihi

Polietilen  boru tarihi

Pe boru veya pe boru olarak bildiğimiz  şey, 1950’lerde hula çemberine olan takıntımız olmasaydı bugün olduğu gibi olmazdı. Paul Hogan ve Robert Banks kristalin polipropileni keşfettiklerinde ve etilen kullanılarak benzer bir plastiğin üretilebileceğini öğrendiklerinde, ufukta yeni bir plastik dünyası belirdi.

Bununla birlikte, polietilen boru gibi ürünler oluşturmak için yeni reçineyi kullanmak, herkesin hayal ettiğinden çok daha zor olduğunu kanıtladı. Üretim süreci rafine edilmemişti ve üretim sürecine milyonlarca yatırım yaptıktan sonra bile Phillips Petroleum Company, üreticileri reçineyi almaya ikna edemedi.

Neyse ki, 1959’da, nihayet üretim sürecinde ustalaşan polietilen üreticileri, yeni plastikleri için alıcı bir pazar buldular. Polietilenin yüksek sıcaklıklarla başa çıkma yeteneği, onu bebek ve sıvı deterjan şişelerinde kullanılan cam yerine mükemmel bir hale getirdi.

Ev ürünleri üreticileri takip etmekte hızlı davrandılar ve hula çemberinin başarısıyla, polietilenin boru ve boru uygulamaları fırladı. Her zaman uygun maliyetli alternatif boru malzemeleri arayışında olan elektrik, gaz, içme suyu ve madencilik endüstrileri, elektrik kablolarının yalıtılmasından atık su ve mineral çamurlarının taşınmasına kadar her şey için polietileni hızlı bir şekilde kullandı.

Polietilen nedir?

Hogan ve Banks, ilk olarak iki bin atmosferlik iç basınç kullanarak etilen ve benzaldehit arasında bir reaksiyon yarattığında, deney kabındaki bir sızıntı nedeniyle tüm basınç kaçtığında deneyleri ters gitti. Tüpü açtıklarında, plastiğe çok benzeyen beyaz mumsu bir madde bulduklarında şaşkına döndüler. Deneyi tekrarladıktan sonra, basınç kaybının bir sızıntıya bağlı olmadığını, polimerizasyon sürecinin bir sonucu olduğunu keşfettiler. Kalıntı polietilen (PE) reçinesi, etilen (CH) ‘den türetilmiş süt beyazı, yarı saydam bir maddedir.2= CH2). Polietilen, düşük veya yüksek yoğunlukta üretildi.

Düşük yoğunluklu polietilen (LDPE), 0,91 ila 0,93 g / cm3 (0,60 ila 0,61 oz / cu inç) arasında değişen bir yoğunluğa sahiptir. LDPE molekülleri, ana omurga boyunca rastgele bağlanmış dört ila altı karbon atomlu yan gruplara sahip bir karbon omurgasına sahiptir. LDPE, ucuz, esnek, son derece sert ve kimyasallara dirençli olduğu için tüm plastikler arasında en yaygın kullanılanıdır. L şişeler, giysi poşetleri, dondurulmuş gıda paketleri ve plastik oyuncaklar olarak kalıplanır.

Yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE), 0,94 ila 0,97 g / cm3 (0,62 ila 0,64 oz / cu inç) arasında değişen bir yoğunluğa sahiptir. Molekülleri, yan grupları olmayan son derece uzun bir karbon omurgasına sahiptir. Sonuç olarak, bu moleküller, HDPE’nin daha yüksek yoğunluğunu hesaba katarak daha kompakt düzenlemelere hizalanır. HDPE, düşük yoğunluklu polietilenden daha sert, daha güçlü ve daha az yarı saydamdır. HDPE, market poşetleri, araba yakıt depoları, ambalajlar ve tabii ki borulara dönüştürülür.

Polietilen Zaman Çizelgesi

1862  – Parkesine, ilk sentetik plastik
1866 – Selüloit  John Wesley Hyatt
1891  – Selofan yapmak için Rayon kullanıldı
1900  – Film
1907  – Bakalit için ilk ısıyla sertleşen sentetik reçine.
1918  – Polistiren
1926  – PVC veya Vinil
1927  – Naylon – 1939’da çoraplar için sentetik ipek
1933  – Polietilen
1935  – Düşük Yoğunluklu Polietilen
1938  – Teflon
1951  – Yüksek Yoğunluklu Polietilen
1957  – Velcro ve Silly Putty

Polietilen Boru

Polietilen (PE) borunun tarihi, erken uygarlığın suyu ve diğer sıvıları bir yerden başka bir yere taşıyabilecek uygun bir taşıma ortamı bulma girişimleriyle başlar. Plastiğin boru malzemesi olarak bloktaki nispeten yeni bir çocuk olduğu bir sır değil. Beton, Asurlular, Babilliler ve Mısırlılardan beri bir şekilde varlığını sürdürürken, çelik ilk kez 1855’te patentlendi.

Öte yandan plastik borular 1926’da polivinil klorür veya PVC’den başlayarak 1930’lara kadar uzanıyor.

Sıhhi drenaj için kullanıldığında. Polietilen ilk olarak 1933 yılında esnek, düşük yoğunluklu bir kaplama ve elektrik kabloları için yalıtım malzemesi olarak geliştirilmiştir. II.Dünya Savaşı sırasında, önce su altı kablo kaplaması ve ardından radar yalıtımı gibi hayati askeri uygulamalar için kritik bir yalıtım malzemesi olarak önemli bir rol oynadı. Hafif olması nedeniyle, radar ekipmanının uçakta taşınması daha kolaydı ve bu da, sayılı Müttefik uçağının, gece ve gök gürültülü fırtına gibi zor koşullar altında Alman bombardıman uçaklarını tespit etmesine izin verdi.

Bununla birlikte, yüksek yoğunluklu polietilen, 1930’larda kullanılan polietilenden oldukça farklıdır.

Düşük yoğunluklu polietilen 1935’te keşfedildi ve on altı yıl sonra 1951’de sahnede yüksek yoğunluklu polietilen ortaya çıktı. Boru endüstrisinde nispeten yeni bir şirket olan polietilen, normalde eski boru teknolojilerine ayrılan uygulamalara sürekli olarak girmektedir.

Ancak savaştan sonrasına kadar, materyal tüketiciler arasında muazzam bir hit oldu ve bu noktadan sonra popülaritesindeki artış neredeyse eşi görülmemiş bir hal aldı. 1950’lerin sonlarından ve 1960’ların başından bu yana, polietilen, multi-milyar dolarlık bir endüstri başlatarak hayatımızın her köşesine girdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda bir milyar pounddan fazla satan ilk plastik oldu ve şu anda dünyadaki en büyük hacimli plastik. Bu kısmen, onu çekici bir alternatif haline getiren yüksek yoğunluklu polietilenin belirli özelliklerinin (veya özelliklerin kombinasyonlarının) mevcut olmasından kaynaklanmaktadır. Konu ister yeni bir boru sistemi kurmak, ister mevcut bir sistemi iyileştirmek olsun, boru malzemesi için belirli gereksinimler vardır: kurulumu basit, sızdırmaz veya bakımı çok maliyetli ve uzun ömürlüdür. çok uzun zaman.

Polietilen, bu talepleri diğer herhangi bir malzemeden daha iyi karşılayabildiği sürece, popülerliğini kazanmaya devam edecektir. Bu kısmen, onu çekici bir alternatif haline getiren yüksek yoğunluklu polietilenin belirli özelliklerinin (veya özelliklerin kombinasyonlarının) mevcut olmasından kaynaklanmaktadır. Konu ister yeni bir boru sistemi kurmak, ister mevcut bir sistemi iyileştirmek olsun, boru malzemesi için belirli gereksinimler vardır: kurulumu basit, sızdırmaz veya bakımı çok maliyetli ve uzun ömürlüdür. çok uzun zaman.

Bu kısmen, onu çekici bir alternatif haline getiren yüksek yoğunluklu polietilenin belirli özelliklerinin (veya özelliklerin kombinasyonlarının) mevcut olmasından kaynaklanmaktadır. Konu ister yeni bir boru sistemi kurmak, ister mevcut bir sistemi iyileştirmek olsun, boru malzemesi için belirli gereksinimler vardır.

Kurulumu basit, sızdırmaz veya bakımı çok maliyetli ve uzun ömürlüdür. çok uzun zaman. Bu talepleri diğer herhangi bir malzemeden daha iyi karşılayabildiği sürece, popülerliğini kazanmaya devam edecektir. ve çok uzun sürecek. Polietilen, bu talepleri diğer herhangi bir malzemeden daha iyi karşılayabildiği sürece, popülerliğini kazanmaya devam edecektir. ve çok uzun sürecek. Polietilen, bu talepleri diğer herhangi bir malzemeden daha iyi karşılayabildiği sürece, popülerliğini kazanmaya devam edecektir.